National Institute for Meteorology and Hydrology DSI web site Phare in Bulgaria Ministry of regional development and public works

МРРБ–ФАР — проект № BG 2003/005-632-02.01-2ENGLISH
Изпълнител: Хидро-метеорологична обсерватория – Хасково (към НИМХ–БАН)


Представяне | Документи | Екип | Срещи | Станции | Наводнения | Резултати | ГИС | Форум

Марица е най-голямата река на Балканския полуостров с площ на водосбора 53 000 км2, включващ територия на три държави: България, Турция и Гърция. Най-големите притоци на Марица са реките Тунджа и Арда, чиито водосбори се намират почти изцяло на българска територия, а вливането им в р. Марица е на турска територия до гр. Одрин, в непосредствена близост до българо-турско-гръцката граница. Значителни части от водосбора на Марица са подложени на чести и опасни наводнения в резултат на интензивни валежи и интензивно снеготопене през зимния и пролетния периоди. Наводнения и бедствени ситуации със значителни загуби и човешки жертви се наблюдават на българска територия най-вече по югоизточните притоци на Марица и Арда, а на турска територия — в околностите на гр. Одрин.

Първите документирани наводнения са на българска територия в региона на гр. Пловдив, когато дълбочината на реката на 31.08–01.09.1856 е надвишавала 4 м, а също големите наводнения през 1876, 1894, 1911, 1957. Най-внезапни и опасни наводнения на българска територия се наблюдават в поречието на Арда, в следствие на проливни валежи и снеготопене през зимния период, предизвикани от преминаването на средиземноморски циклони. Така например наводненията по Арда и притоците и Върбица и Крумовица през 1956, 1990 и 1996 с височина на вълната, надвишаваща 6 м, и водни количества над 1400 м3/с доведоха до големи разрушения и човешки жертви.

Напоследък вследствие на климатичните промени се наблюдават ядра на много интензивни валежи, предизвикващи внезапни наводнения на ограничена територия, както това се случи на 15.11.2004 в района на яз. Цанков камък и на 18.12.2004 в Смолянския регион.

Турската страна съобщава също за опасни наводнения, причиняващи щети и жертви в района на гр. Одрин, които са особено опасни при синхронното покачване на Марица, Арда и Тунджа, както се случва на 11-12.01.2003 и 9-12.08.2005 г. При наводненията най-често се заливат централната част на град Одрин, международният път между Гърция и Турция, жилищни райони (специално квартал Караагач), а извън Одрин — областта Ипсала и много села по поречието на Марица. Най-големите наводнения през последните две години са тези от февруари и август, 2005 г. и март 2006 г., каквото не се е случвало от 22 години. При наводнението през март 2006, 40 000 ha земеделски земи, международни пътища, жилищни райони, иригационни съоръжения бяха залети и повредени.

Снимки от наводнения


Copyright © 2021, НИМХ. Съдържанието на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови и графични изображения, публикувани в сайта, са собственост на НИМХ, освен ако изрично не е посочено друго. Ползвателите на съдържанието на сайта на НИМХ се задължават, ако го разпространяват, да не го променят, изменят, редактират или модифицират и задължително да посочват източника на информация – НИМХ.

Sorry, but a Javascript-enabled browser is required to email me.