Хиляди служители от службата за извънредни ситуации, войници и доброволци в Германия се борят с възстановяване на щетите от най-голямото наводнение в Централна Европа от десетилетие, което доведе до масова евакуация, „Франс прес".

Фокусът е насочен към източния град Магдебург, където обширни райони са покрити от кална вода заради увеличеното ниво на река Елба.

Нивото на водата в Магдебург достигна 7.45 метра тази сутрин, което е критично високо от обикновените около 2 метра. Според местните власти наводнението е по-голямо от 2002 година.

Около 3000 жители от града са евакуирани, където стотици войници работят за издигане на диги за защита на електростанции с цел да се предотврати спиране на електричеството.

Очаква се президентът на страната Йоахим Гаук да посети засегнатите райони в Саксония и Саксония-Анхалт.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел планира да проведе кризисна среща с ръководителите на провинциите, за да установят колко средства за трябва да се отделят за покриване на щетите.

Германският депутат от Християндемократическата партия Герда Хаселфелд изтъкна, че Германия е изправена пред национална катастрофа.