Унгария започна евакуиране на села и запълване на пролуките по дигите, изградени заради нарастващото ниво на река Дунав, след като Централна Европа е изправена пред най-тежките наводнения от десетилетия, които се придвижват към Будапеща, отбелязва „Франс прес".

Най-малко 14 души са загинали при наводненията, които принудиха хиляди хората да се евакуират от домовете си. Наводненията също предизвикаха щети за милиарди евро в части на Австрия, Германия, Чехия и Словакия.

На много места в Унгария вече река Дунав премина историческите нива най-малко от 2006 година. Премиерът на страната Виктор Орбан прогнозира, че страната е изправена пред „най-голямото наводнение в цялата си история".

Очаква се Будапеща да бъде засегната най-тежко в понеделник, като се прогнозира нивото на реката да достигне повече от 8.85 метра - два пъти повече от обикновените нива през годината и 25 сантиметра повече от последния рекорд през 2006 година.

Ще защитим всяка секция от дигата, няма да оставим нито един човек вътре", каза Орбан пред журналисти.

Сега идва най-важната част, да не загубим живот", добави той.

Цяла нощ служители от службата за извънредни ситуации и доброволци работеха по изграждането на дигите.

ИТАР-ТАСС отбелязва, че наводненията и справянето с последствията продължават да определят ежедневието на част от жителите на Германия през последните дни. В момента Саксония-Анхалт е в епицентърът на стихията. Водите на река Елба в района на Магдебург са достигнали 7,30 метра при норма от два метра.

Хиляди войници, доброволци и спасители се борят с природното бедствие.

Водите засегнаха улиците на Дрезден, Дегендорф и други.

В борбата със стихията са мобилизирани 70 хиляди пожарникари и над 11 хиляди войници. Най-малко 7 души са загинали и няколко души са в неизвестност в Германия.

Финансовият министър Волфганг Шойбле обяви, че в случай на необходимост правителството ще увеличи финансовата помощ за пострадалите.