Наводнението в с. Бисер

18011
Наводнението в с. Бисер
2012 г.

На 6 февруари се навършва една година от потопа, взел 11 жертви при наводненията в Южна България, четирима, от които са от село Бисер и оставило без дом няколко десетки семейства, предаде БГНЕС.

Сутринта на 6 февруари се скъса стената на язовир Иваново, вълната заля цялото село. Водата потопи първите етажи на къщите, много от тях се срутиха. Издавени бяха много животни от дворовете на хората. Наводнения сполетяха и град Харманли, както и Свиленград. Но най-тежко бе положението в село Бисер.

Умира Петко Каравелов

Петко Каравелов е роден на 24 март 1843 година в Копривщица. Той е по-малкият брат на големия български общественик и революционер Люб...

След трагедията бяха организирани редица благотворителни кампании и събития за набиране на средства, с които да се подпомогнат пострадалите. В банковата сметка на Българския Червен кръст (БЧК) постъпиха общо 2 320 715 лева, като 1000 000 лева от тях са дарение от ПП ГЕРБ, 294 291 лева са набрани от кампанията на Българската национална телевизия, а 1 026 424 лева са дарени от корпоративни и индивидуални дарители.

БЧК инициира създаването на Обществен съвет за разпределение на даренията, в който участваха представители на държавните институции, министерствата, местната власт, медиите и мобилните оператори. Общественият съвет към БЧК за управление на финансовите средства взе решение да се построят къщи за най-пострадалите от наводнението. На 26 юли 2012 г. бяха изградени първите десет къщи в село Бисер. В момента 32 нови къщи в селото са готови, построени с набраните от БЧК средства.

Президентът Росен Плевнелиев връчи медали "За заслуга" в борбата с бедствия и аварии по време на наводненията в село Бисер на Атанас Георгиев и Атанас Атанасов. След трагедията правителството обяви 8 февруари 2012 г. за ден на национален траур.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Роден е Ян Амос Коменски
Роден е Ян Амос Коменски

На 28 март 1592 г. е роден Ян Амос Коменски. От Моравия Роден е на 28 март 1592 г. в Моравия, най-вероятно в село Нивнице (други 2 селища се споменават...