За мерките при променящия се климат в България

Наводненията - един от основните ни проблеми
7 фев 2013 09:07, Петя Славова
3
За мерките при променящия се климат в България
Наводненията - един от основните ни проблеми. Снимка: Булфото

Конкретните мерки, които трябва да бъдат предприети за преодоляване на проблемите, свързани с изменението на климата, са предмет на бъдещата Национална стратегия за адаптация на Република България. Това каза пред БТА Боряна Каменова, директор на Дирекция "Политика по изменение на климата" в Министерство на околната среда и водите /МОСВ/. Поради големия обем на данни и експертните анализи е възприет двуетапен подход при изготвяне на българската национална стратегия за адаптация, отбеляза Боряна Каменова.

Експертът коментира резултатите от европейския одит за готовността на правителствата за климатичните промени. Европейският одитен доклад е извършен от върховните одитни институции на осем държави, включително българската Сметна палата.

България, чрез МОСВ, е предприела конкретни действия по изготвяне на национална стратегия за адаптация. С финансовата подкрепа на Световната банка в началото на 2012 г. са организирани редица семинари и срещи за определяне на секторите, които стратегията трябва да обхване. Сформирана е работна група от представители на всички правителствени и неправителствени организации с отношение към подготовката на документа.

Политиката на България в областта на изменениетона климата има два основни аспекта - ограничаване чрез намаляване на емисиите на парникови газове от различните видове производства и дейности и адаптация към вече настъпилите или неизбежни изменения, посочи Боряна Каменова.

Като първа стъпка ще бъде изготвен рамков документ "Анализ и оценка на риска и уязвимостта на секторите в българската икономика от климатичните промени". Анализът ще се извърши с научни методи. Ще бъдат определени най-уязвимите сектори на икономиката в България и най-големите рискове за тях.

На тази база като втори етап ще бъдат разработени подходящи мерки за най-уязвимите сектори. По този начин разработеният анализ ще послужи за основа при изготвянето на цялостната национална стратегия за адаптация. Разработено е техническо задание и предстои оценката на риска да бъде възложена, каза експертът на МОСВ.

България е сред районите със засилени тенденции към затопляне. Според оценки на Европейската агенция по околна среда, през това столетие глобалната средна температура в света ще нарасне между 1,8 и 4 градуса по Целзий, като за Европа тя ще е по-висока. България попада в един от районите със засилени тенденции към затопляне, както и увеличаване на честотата на екстремните метеорологични и климатични явления като засушавания и случаи с проливни валежи, гръмотевични бури и градушки.

Очакванията са за намаляване на годишната амплитудата между максималната и минималната температура на въздуха, като минималната температура се повишава по-бързо от максималната и намалява дебелината на снежната покривка. Това води до изместване на горната граница на широколистните гори към по-голяма надморска височина, увеличаване на недостига на вода в почвата, загуба на биоразнообразие. Най-засегнати ще бъдат селското и горското стопанство, енергетиката, водоснабдяването икритичната инфраструктура, сочи анализът.

Проучване за цялостна икономическа оценка в страните от ЕС оценява годишната загуба от БВП между 20 и 65 милиарда евро, при нарастване на температурата съответно с 2.5 -5.4 градуса, без адаптиране към климатичните промени. Съвместният одит показва, че правителствата не са достатъчно подготвени за очакваните последствия от промените в климата и не предприемат адекватни действия за справяне с неизбежните негативни ефекти от тях.

Върховните одитни институции препоръчват страните да използват адекватни оценки на риска и уязвимостта при определяне на политиките, да разработят и изпълняват на национално равнище адаптационни стратегии и планове за действие, със срокове за изпълнение на задачите. През март 2013 г. предстои публикуване на Стратегията за адаптация на Европейския съюз - инициатива в рамките на Бялата книга за адаптация към климатичните промени, приета на 1 април 2009 г.

Готви се цялостна стратегия за адаптация

Рискът от наводнения е един от най-характерните за нашия географски район, с голямо отражение както върху живота, така и върху материалните блага на хората. По тази причина, в рамките на сектор "Води" в МОСВ се осъществяват дейности за оценка на риска от наводнения в страната, по които работи и екип от учени от НИМХ-БАН.

Съгласно Закона за водите за всеки от четирите района на басейново управление в страната, е изготвена предварителна оценка на риска от наводнения, която може да се види на сайта на МОСВ. Предварителните оценки са първи етап от изготвянето на План за управление на риска от наводнения. Част от анализите и мерките в областта на водния сектор вече са определени в Националната стратегия за развитие на водния сектор, приета от Народното събрание през 2012 година.

В горския сектор, в рамките на проект "Future forest" по програмата INTERREG на ЕС, е разработена и публикувана Програма от мерки за адаптиране на горите в Република България и смекчаване на негативното влияние на климатичните промени върху тях. Този документ ще бъде включен в цялостната стратегия за адаптация. Мерките в областта на енергетиката и критичната инфраструктура ще бъдат дефинирани в стратегията за адаптация.

От особено значение за селското стопанство са мерките срещу засушаването, респективно адаптирането на процеса по напояване. Сред тях са разработване и прилагане на нови схеми за разпределяне на водата в поливните системи, както и усъвършенстване на технологиите за отглеждане на култури в условията на засушаване и воден дефицит. Други мерки са насочени към ограничаване на ерозията и оттичащата се вода в земеделските земи, както и използването на пречистени отпадни води за напояване.

Част от средствата за предприемане на необходимите мерки у нас ще бъдат от европейските фондове през следващия програмен период. Други възможни източници на средстваще бъдат идентифицирани в хода на изготвянето на цялостната стратегия за адаптация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ми като изсекохте горите как няма да има наводнения - циркаджии.
2
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Интересно Щатите и Китай,като не предприемат нищо,какво ли ги очаква?Изглежда само ние в Европа сме баламите.
1
2
 
2
 
! Отговори
ЗОРО преди 11 години
Крайно време беше да се сетите....