Хиляди са евакуирани в Германия заради наводненията (видео)


Хиляди хора са евакуирани от домовете им в Източна Германия, където река Елба достигна исторически нива и преля стените на един от язовирите, съобщи "Асошиейтед прес". Броят на загиналите в наводненията в Централна Европа през последната седмица достигна най-малко 21 души.


Последната жертва на стихията е 80-годишен австриец, починал от сърдечен удар в неделя, докато разчиствал опустошения си от водите дом, предаде германската информационна агенция DPA. Хората, живеещи по дължината на Елба, строят диги по бреговете на реката.




Няколко медии съобщиха, че са получили писмо, заплашващо с взривяване на язовири по Елба. Информацията потвърди вътрешният министър на федералната провинция Саксония-Анхалт Холгер Щалкнехт. Той заяви, че охраната на язовирите е увеличена, и призова жителите да останат спокойни.


В Унгария Дунавът също достигна критични нива, но премиерът Виктор Орбан съобщи, че досега няма данни за жертви. 7000 военни и хиляди доброволци продължават да трупат чували с пясък по бреговете на реката, за да заздравяват насипите.