Наводненията взеха жертва и в Словакия, ситуацията остава критична в част от Централна Европа

Войници помагат на жена по време на евакуацията на жителите на квартал "Девин" в Братислава

© Reuters

Войници помагат на жена по време на евакуацията на жителите на квартал "Девин" в Братислава

Наводненията, които от няколко дни опустошават Централна Европа, взеха жертва в Словакия, чието тяло бе намерено днес в Дунав близо до язовир в южната част на страната, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.


В Братислава кварталът "Девин" е изолиран, след като водата е заляла основния път, но няма сериозни щети. Местните власти уверяват, че бариерите по протежение на реката могат да удържат очакваното покачване на нивото ѝ.


Наводненията продължават да застрашават редица градове в Германия, Чехия и Австрия по протежение на реките Елба и Дунав. В баварското село Дегендорф, Южна Германия, семейства се качваха по покривите на къщите си и ги спасяваха с хеликоптери, след като два бента поддадоха и селото беше залято, предаде "Асошиейтед прес".




В наводненията в Централна Европа са загинали най-малко 16 души, а най-малко четирима са в неизвестност. Броят на жертвите включва осем загинали в Чехия, петима в Германия, двама в Австрия и един в Словакия. В неизвестност са четирима души в Чехия.


Хиляди души бяха евакуирани, химически заводи в близост до придошлите реки спешно бяха затворени, а спасителните екипи се готвят за нови наводнения в селища в близост до реките Дунав и Елба. В Прага кризисен щаб съобщи, че се очаква равнището на Елба в северната част на Чехия да достигне 11 метра рано сутринта утре. Това би надвишило четири пъти обичайното равнище на реката в този район.


Доброволци струпват чували с пясък около бреговете на покачващата се Елба в Дрезден.

© Reuters

Доброволци струпват чували с пясък около бреговете на покачващата се Елба в Дрезден.


В чешката столица пречиствателната станция за отпадни води, която бе затворена преди няколко дни заради покачването на водното равнище, вероятно ще възобнови работата си след 24 часа. Откакто пречиствателната станция е затворена, отпадните води на града се изливат направо в минаващата през града река Вълтава, която е сред водещите туристически обекти.


В Чехия са евакуирани общо над 19 000 души. Водите на Елба наводниха части от Прага и сега се насочват на север към Германия, най-вече към град Дрезден, където се евакуират стотици. Из цяла Германия освен стотиците полицаи и доброволци, които се борят с наводненията, са изпратени около 5600 войници и 2000 души от екипите за борба с природните бедствия.


Нивото на Дунав край Свищов също се покачва


Заради обилните валежи в Западна и Централна Европа река Дунав край Свищов също покачва нивото си. Най–притеснени от прииждащата вода са жителите на село Вардим, предаде БНТ. Близо 20 къщи  се намират на брега на реката и всеки път, когато нивото ѝ се повиши, дворовете са наводнени. Причината е неукрепената дига край Свищов.


Замърсяване с петрол се вижда в наводнен от Дунав район близо до източния баварски град Дегендорф.

© Reuters

Замърсяване с петрол се вижда в наводнен от Дунав район близо до източния баварски град Дегендорф.


Още миналата година от общината в Свищов изготвили проект за укрепването на дигата на  реката. За осъществяването му са необходими 5 милиона лева, но институциите обаче не отпускат средства. "Дали сме всичките си средства, изготвен е проект, трябва само финансиране и да бъде осъществен", заяви Сенка Добрева, кмет на с. Вардим.


"Очаквахме лятото да стартира този проект за изпълнение. Но както обичайно се получава, ние бяхме излъгани", посочи Станислав Благов, кмет на община Свищов. Жителите на село Вардим се надяват проблемът да бъде решен скоро, за да се избегнат наводнения, ако нивото на реката достигне критичните граници.


Всичко, което трябва да знаете за: